fredag den 21. september 2012

Kom med jeres egne svar. Men se på spørgsmålene

Man kan ikke forvente, at socialdemokraterne og SF skal have de samme svar på tidens store problemer, som Enhedslisten har. De har andre holdninger, de har en anden tilgang til tingene. Men hvis regeringen skal komme ud af sin krise, hvis den skal rejse sig, så hele venstrefløjen kan komme videre med vores fælles projekt, så må man i det mindste se på spørgsmålene og komme med et eller andet svar.
 Det nytter ikke noget at gemme hovedet i en pose. Det er så enkelt at se, hvad de store problemer er i dag. Det er først og fremmest miljø- og klimakrisen. Det er en krise for vores biologiske livsgrundlag. Den krise hænger sammen med uhæmmet materiel vækst, svulstens vækst. Så nytter det ikke noget at blive ved med at lade som om mere vækst er en løsning. Det er ikke nogen løsning, det er problemet.
Så er der problemet med ulighed, globalt og i hvert enkelt land. Det hænger sammen med finanskapitalens udvikling. Den udvikling, der er sket de sidste 20-30 år, har gjort de rige obskønt rige og de fattige fattigere. Hvis man skal løse det problem, må man på en eller anden måde tackle det problem, dereguleringen af økonomien har vist sig at være. En totalt uhæmmet og utøjlet finanskapital fører til casinokapitalisme, der ikke bygger på reelle værdier, men på spekulation. Hvad vil man gøre ved det?
Så er der de problemer, globaliseringen skaber - blandt andet arbejdsløshed som følge af outsourcing. Globaliseringen har gode og dårlige virkninger. Hvordan kan man beholde de gode og imødegå de dårlige? Det er i hvert fald ikke gjort med at messe, at man skal øge arbejdsudbuddet - at vi bare skal have flere arbejdsløse, for så kommer arbejdspladserne nok af sig selv. Det gør de ikke.
Kom gerne med nogle andre svar. Kom bare med nye svar. Men prøv at svare. Lad være med at lukke øjnene for problemerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar